Γεγονότα και αριθμοί

Προϊόντα εμμήνου ρύσεως μιας χρήσης

Έως και το 90% ενός επιθέματος περιόδου και το 6% ενός ταμπόν είναι πλαστικό ( Πηγή )

Ένα πακέτο μαξιλαριών περιέχει την ίδια ποσότητα πλαστικού με πέντε πλαστικές σακούλες μιας χρήσης και ένα μεμονωμένο μαξιλαράκι χρειάζεται 500+ χρόνια για να βιοαποικοδομηθεί. ( Πηγή )

Στην ΕΕ-28 σχεδόν 50 δισεκατομμύρια μονάδες εμμηνορροϊκών προϊόντων μιας χρήσης καταναλώθηκαν το 2017, δημιουργώντας 590.000 τόνους απορριμμάτων. ( Πηγή )

Ένα άτομο με έμμηνο ρύση χρησιμοποιεί περίπου 11.000 ταμπόν στη ζωή του.

Ίδια Κεφάλαια Περιόδου

Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια δεν διαθέτουν ιδιωτικό χώρο για να αλλάξουν την υγειονομική τους προστασία κατά την έμμηνο ρύση. Αυτό ισοδυναμεί με κάθε γυναίκα που ζει στις ανεπτυγμένες χώρες.( Πηγή )

Περίπου 137.700 κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν το σχολείο κάθε χρόνο επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά προϊόντα εμμήνου ρύσεως (2017).( Πηγή )

Σε μέρη της Κίνας το 2020, τα μαξιλαράκια θα μπορούσαν να κοστίζουν περισσότερο από τον μισθό ενός μήνα ( Πηγή )

Μόνο το 12% των 355 εκατομμυρίων γυναικών με έμμηνο ρύση στην Ινδία χρησιμοποιούν προϊόντα υγιεινής κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.( Πηγή )

Το 20% των κοριτσιών στις ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει το σχολείο νωρίς ή δεν εμφανίστηκαν επειδή δεν είχαν προϊόντα περιόδου.( Πηγή )

2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται βασικών υπηρεσιών υγιεινής.

Τι λένε τα κορίτσια

Η έκθεση έμμηνου ρύσης από την Αυστραλία βρήκε μια κοινή ιστορία για πολλά νεαρά άτομα με εμμηνόρροια. (Πηγή)

«Μια φίλη μου έριξε ένα άνοιχτο μαξιλαράκι μπροστά στα κορίτσια μου, επιπέδου 9 ετών και όλοι την κορόιδευαν γι' αυτό. Υπάρχει ένα τεράστιο στίγμα γύρω του ».

«Ο πόνος μπορεί να είναι αφόρητος, τα ταμπόν και τα επιθέματα μπορεί να λείπουν. Νιώθεις πολύ ακάθαρτος. Μπορεί να μην έχετε ένα εφεδρικό ζευγάρι εσώρουχα. Ανησυχείτε ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν το αίμα. Σταματάς να συγκεντρώνεσαι στο σχολείο και μερικές φορές οι φίλοι λένε στους άλλους ότι έχεις περίοδο για να σε φέρουν σε δύσκολη θέση.

«Δεν το είπα στους γονείς μου για ένα χρόνο. Στην κουλτούρα μου είναι σαν ταμπού ».

«Πολλά κορίτσια παραλείπουν το σχολείο επειδή έχουν περίοδο επειδή δεν νιώθετε άνετα».

Μετά τον τοκετό

Η συζήτηση για την εμπειρία μετά τον τοκετό είναι το κλειδί για την αλλαγή των αντιλήψεων και οι γυναίκες μιλούν ανοιχτά για τις ανάγκες τους.

Ένα χρόνο μετά τη γέννηση, το 22% των γυναικών είχαν συμπτώματα ακράτειας από στρες.
( Πηγή )

Όταν το μωρό σας κινείται προς τα κάτω μέσω του κόλπου σας για να γεννηθεί, το πυελικό σας έδαφος τεντώνεται και παραμένει τεντωμένο για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο συνδυασμός ορμονών και τεντωμένων μυών σημαίνει ότι οι μύες που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη σας εξασθενούν. Ωστόσο, για ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν μήνες, ενώ άλλες γυναίκες βρίσκουν ότι το πυελικό τους έδαφος δεν ανακάμπτει ποτέ πλήρως.
(Πηγή)

Οι γυναίκες με ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν επιλόχεια κατάθλιψη από εκείνες που δεν έχουν ακράτεια.
(Πηγή)

Εξάψεις αναφέρθηκαν από πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή/και μετά τον τοκετό.

Εμμηνόπαυση

2 στις 3 γυναίκες τυφλώθηκαν από την εμμηνόπαυση
(Πηγή)

Υπολογίζεται ότι η εμμηνόπαυση θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως μέχρι το 2025. Πράγματι, υπάρχουν 13 εκατομμύρια περι ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή - το ένα τρίτο του γυναικείου πληθυσμού.
(Πηγή)

Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 45 και 60 ετών, με τη μέση ηλικία για τις γυναίκες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να είναι τα 51 έτη.
(Πηγή)

Το 51% των γυναικών μπορεί να ονομάσει μόνο 3 από τα 48 συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
(Πηγή)

Το 41% ​​των γυναικών που περνούσαν την εμμηνόπαυση αποκάλυψαν ότι αισθάνονται «μοναχικές ή αόρατες».