Το σώμα σας μετά τον τοκετό: τι να περιμένετε

Οι μαίες και τα doulas μετά τον τοκετό καταστρέφουν ακριβώς τι να περιμένετε από το σώμα σας μετά τη γέννηση

Το σώμα σας μετά τον τοκετό… μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που περιμένατε. Δεν είσαι μόνος εδώ. Συζητήσαμε με τις μαίες Karen Fiebig και Holly Smith, τη φυσιοπαθή και την doula Claire Eden και την εγγεγραμμένη νοσοκόμα Georgia Avery για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε για το ταξίδι μετά τον τοκετό σας – θρόμβοι αίματος, στήθος, μωρά, πρώιμα ποτ… και όλα.

Τι είναι τα «baby blues» που μιλούν οι άνθρωποι την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση; Συμβαίνει σε όλους;

Κάρεν: Το baby blues είναι ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος του να είσαι νέα μαμά. Συνήθως το βλέπουμε να συμβαίνει γύρω στις τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γέννηση, κάτι που μπορεί να συμπίπτει με το γάλα της γυναίκας που «μπαίνει». Προκαλείται από τις αλλαγές στις ορμόνες μιας νέας μαμάς, οι οποίες μπορεί να την κάνουν να νιώθει πολύ δακρυσμένη, ανήσυχη, καταβεβλημένη και εκτός ισορροπίας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται αργή, κουρασμένη και πεσμένη. Μπορεί να αναρωτηθεί αν έχει ό,τι χρειάζεται για να φροντίσει το νέο της μωρό. Όταν οι ορμόνες αρχίζουν να ηρεμούν, οι περισσότερες μαμάδες βρίσκουν το αυλάκι τους και γίνεται λίγο πιο εύκολο κάθε εβδομάδα. Ενώ τα νεογέννητα είναι σκληρά, έχω διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είναι πιο σκληρές.

Και ενώ δεν συμβαίνει σε όλους, συμβαίνει στις περισσότερες μαμάδες σε διάφορους βαθμούς. Θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες, επομένως εάν τα συναισθήματα παρατείνονται για μερικές εβδομάδες ή επιδεινώνονται, είναι σημαντικό για τις μαμάδες να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό σας για να διασφαλίσουν ότι δεν πάσχετε από μεταγεννητική κατάθλιψη.

Claire: Το «baby blues» επηρεάζει έως και το 80% των ανθρώπων μετά τη γέννηση και πιστεύεται ευρέως ότι προκαλείται από την ξαφνική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αμέσως μετά τη γέννηση. Καθώς αυτές οι ορμόνες πέφτουν, η προλακτίνη εισέρχεται και αυξάνεται σημαντικά για να προκαλέσει τη γαλουχία. Για μερικούς ανθρώπους η μέρα που μπαίνει το γάλα τους είναι η πιο «μπλε» μέρα. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συναισθηματικοί και συγκλονισμένοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά η αγκαλιά και το τάισμα του μωρού σας μπορεί συχνά να σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ισορροπία σας. 

Εάν αυτά τα συναισθήματα συνεχιστούν πέρα από τις πρώτες δύο έως τρεις εβδομάδες και εξελιχθούν σε συναισθήματα απελπισίας, άγχους και κατάθλιψης ή παρατηρήσετε σημάδια όπως δεν θέλετε να κάνετε ντους ή να πάρετε τον εαυτό σας, να μην θέλετε να φάτε ή να πιείτε, ελέγχετε συνεχώς το μωρό σας ή δεν θέλετε να αφήσετε το μωρό σας με κανέναν άλλο, ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους σας με τις καθημερινές εργασίες, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε και να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή να απευθυνθείτε σε ένα δίκτυο υποστήριξης όπως ΑΡΚΤΟΕΙΔΕΣ ΖΩΟ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ για συμβουλή. 

Για βοήθεια και υποστήριξη με την κατάθλιψη και το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, επικοινωνήστε με το Perinatal Depression & Anxiety Australia (PANDA) στο 1300 726 306.

Τι θα γίνει με το στήθος μου;

Γεωργία: Είναι σύνηθες οι γυναίκες να εμφανίζουν σκουρόχρωμες και διευρυμένες θηλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, που προκαλούνται από την ίδια υπερμελάγχρωση που προκαλεί τη Linea Nigra.

Εάν θηλάζετε:

Κάρεν: Κανονικά μια γυναίκα θα αρχίσει να νιώθει αλλαγές στο στήθος από τη δεύτερη έως την πέμπτη ημέρα. Το στήθος της μπορεί να αισθάνεται ζεστό, θα δείχνει «φλεβωτό», θα είναι πολύ βαρύ και θα γεμίζει με γάλα. Μπορεί να νιώθει ότι τα βυζιά της είναι αρκετά μεγάλα για να ταΐσουν κάθε μωρό που γεννήθηκε ποτέ! Μπορεί να αισθάνεται λίγο «άτονη» καθώς η αρτηριακή της πίεση μπορεί να αυξηθεί (συν το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της τεράστιας έλλειψης ύπνου!) Με τακτικό θηλασμό το στήθος της θα ηρεμήσει και θα αισθάνεται πιο άνετα. Μπορεί να χρειαστούν έως και 6 εβδομάδες για να αποκατασταθεί η παροχή γάλακτος μιας γυναίκας, έτσι ώστε να είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεται άβολα με το μέγεθος και την αίσθηση του στήθους της.

Claire: Είναι φυσιολογικό το στήθος σας να μην αισθάνεται γεμάτο αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας, ωστόσο φέρτε το μωρό στο στήθος όσο συχνά χρειάζεται, να θυμάστε ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο για διατροφή, αλλά και για άνεση. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι μια σχέση προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή όσο περισσότερο φέρνετε το μωρό στο στήθος, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το σώμα σας.

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, το γάλα σας θα μεταβεί από το πρώτο γάλα, που ονομάζεται πρωτόγαλα, το οποίο έχει μια κολλώδη, κίτρινη σύσταση, σε ένα πιο υδαρές λευκό γάλα. Καθώς μπαίνει το γάλα σας, το στήθος σας μπορεί να αισθάνεται φουσκωμένο, τρυφερό και ζεστό, η σίτιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα βοηθήσει να περάσει πιο γρήγορα και η παράλειψη τροφής ή η υπερβολική άντληση μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα ή υπερβολική προσφορά. Το στήθος σας μπορεί να διαρρεύσει μεταξύ των τροφών και το αντίθετο στήθος σας από αυτό που ταΐζει μπορεί να διαρρεύσει κατά τη διάρκεια της τροφοδοσίας. Μπορείτε να πιάσετε αυτό το περίσσιο γάλα με επιθέματα στήθους μέσα στο σουτιέν σας – ή δοκιμάστε το νέο σουτιέν θηλασμού Modibodi ή το Breastfeeding Cami με ενσωματωμένη απορροφητικότητα.

Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, η παροχή γάλακτος θα έχει γενικά αρχίσει να καθιζάνει, αλλά είναι φυσιολογικό να διαρρεύσει από το στήθος από το οποίο δεν τρέφεται το μωρό σας για κάποιους.

Εάν δεν θηλάζετε:

Κάρεν: Εάν μια γυναίκα δεν θηλάζει, μπορεί να παρουσιάσει κάποιες αλλαγές στο στήθος της. Το σώμα της γνωρίζει ότι έχει αποκτήσει μωρό και πιστεύει ότι χρειάζεται να κάνει γάλα, επομένως το στήθος της μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και να αρχίσει να αισθάνεται βαρύ και ζεστό. Εάν δεν βάλει το μωρό στο στήθος της και το «αγνοεί», θα πρέπει να αρχίσουν να νιώθουν φυσιολογικά μετά από μια εβδομάδα περίπου, και ο γιατρός ή η μαία της μπορεί να της δώσει συμβουλές εάν αισθάνεται δυσφορία.

Claire: Μετά τη γέννηση, οι ορμόνες σας θα πουν στο σώμα σας να αρχίσει να παράγει γάλα μέσω της ορμόνης προλακτίνης, ανεξάρτητα από το αν σκοπεύετε να θηλάσετε ή όχι. Η μη σίτιση θα διεγείρει την παραγωγή του Ανασταλτικού Παράγοντα Προλακτίνης, ο οποίος λέει στο σώμα σας να σταματήσει την παραγωγή γάλακτος. Εάν το στήθος σας πονάει και φουσκώνει, τα φύλλα λάχανου ή οι παγοκύστες μπορεί να βοηθήσουν στην καταπράυνση της αίσθησης και μέχρι τη 10η ημέρα το γάλα θα πρέπει να στεγνώνει και το αίσθημα πληρότητας θα πρέπει να έχει υποχωρήσει. Εάν όχι, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την επιλογή επιτάχυνσης της ορμονικής μετάβασης.


Τι θα συμβεί στη μήτρα/στομάχι μου;
 

Κάρεν: Το στομάχι μιας νέας μαμάς πιθανότατα θα μοιάζει και θα αισθάνεται σαν «κοιλιά ζελατίνας» τις μέρες μετά τη γέννηση του μωρού της, αλλά μέσα σε μερικούς μήνες (ας μην ασκήσουμε πίεση σε κανέναν) θα αρχίσει να μην φαίνεται πια έγκυος, μπορεί να ταιριάζει στα ρούχα της πριν την εγκυμοσύνη και άρχισε να νιώθει περισσότερο σαν τον εαυτό της. Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν μόνιμες αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του σώματός τους, αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να ντρέπονται.

Η μήτρα μιας γυναίκας θα αρχίσει να συρρικνώνεται αμέσως μετά τον τοκετό. Η κορυφή της μήτρας της θα είναι ψηλαφητή κάτω από τον αφαλό της μέσα σε λίγες μέρες μετά τη γέννηση, αλλά συνήθως δεν επανέρχεται στο κανονικό της μέγεθος παρά περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, αν και η ταχύτητα αυτής της αλλαγής είναι διαφορετική για όλους.

Claire: Την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννησή σας, η μήτρα σας θα συστέλλεται έντονα για να μειώσει το μέγεθός της και να επιστρέψει στη θέση της πριν την εγκυμοσύνη. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν σημαντικούς «μετά πόνους» για αυτή την πρώτη εβδομάδα. Αυτά μπορεί να είναι χειρότερα με κάθε επόμενη εγκυμοσύνη και μπορεί να απαιτούνται παυσίπονα για τη διαχείριση του πόνου.

Πρίνος: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το χτύπημα σας δεν σβήνει αυτόματα. Μην ντρέπεστε ή ανησυχείτε για το σώμα σας μετά τον τοκετό, κυριολεκτικά κάθε ένα είναι διαφορετικό. Ενώ η μήτρα σας θα επανέλθει σιγά-σιγά στο κανονικό της μέγεθος σε διάστημα 6 εβδομάδων, αναμένουμε να επιστρέψει κάτω από τον αφαλό σας την πρώτη μέρα, γι' αυτό ζητάμε να αισθανθείτε την κοιλιά σας μετά τη γέννηση. Πάντα να ενημερώνετε τη μαία ή το γιατρό σας εάν αισθάνεστε πόνο στο στομάχι ή τη μήτρα σας μετά τη γέννηση. Το στομάχι σας θα μειωθεί ξανά σε ένα νέο φυσιολογικό μέσα σε μερικούς μήνες και ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν φυσιοθεραπεία για να τις βοηθήσουν να ξαναχτίσουν τη μυϊκή δύναμη του στομάχου. αντιμετωπίζετε οποιονδήποτε πόνο στο στομάχι ή τη μήτρα σας, ενημερώστε πάντα μια μαία.

Γεωργία: Η Linea Nigra - η κάθετη λωρίδα που εμφανίζεται στην κοιλιά των περισσότερων εγκύων ως αποτέλεσμα των ορμονών εγκυμοσύνης - θα εξαφανιστεί συνήθως μεταξύ δύο εβδομάδων και δύο μηνών μετά τη γέννηση καθώς τα επίπεδα των ορμονών σας επιστρέφουν πιο κοντά στην αρχική τους τιμή.

Εάν έχετε βιώσει ραγάδες, όπως και άλλες ουλές, είναι απίθανο να εξαφανιστούν εντελώς, αλλά πιθανότατα θα αλλάξουν χρώμα και εμφάνιση με την πάροδο του χρόνου. Το χρώμα συνήθως ξεθωριάζει και η ουλή «βυθίζεται» πίσω στο δέρμα, καθιστώντας τα λιγότερο εμφανή με τον καιρό. Συμβουλές για να μειώσουν την εμφάνισή τους περιλαμβάνουν την αποφυγή υπερβολικού ήλιου, την τακτική εφαρμογή αντηλιακού και την ενυδάτωση. Εάν η εμφάνισή τους σας στενοχωρεί, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές συνταγογράφησης και χειρουργικής επέμβασης, επομένως μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε τις επιλογές σας. 

Γιατί οι γοφοί μου φαρδαίνουν τώρα;

Γεωργία: Οι γυναίκες συχνά λένε ότι οι γοφοί και η λεκάνη τους αισθάνονται «πλατύτερα» τους μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό μεταβολών σωματικού βάρους και πίεσης, καθώς και στην ορμόνη «Relaxin» που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μαλακώσει και να διευρύνει τον τράχηλο και να χαλαρώσει τους συνδέσμους σας.


Τι συμβαίνει με την τομή του κόλπου ή της καισαρικής τομής μετά τη γέννηση;

Εάν είχατε κολπικό τοκετό:

Κάρεν: Οι μαμάδες που είχαν κολπικό τοκετό μπορεί να αισθάνονται επώδυνες και πρησμένες για μια εβδομάδα ή περισσότερο εάν έχετε κάνει ράμματα, ρήξη ή επισιοτομή. Για την καλύτερη ανακούφιση τις πρώτες 24 έως 48 ώρες, συνδυάστε την τακτική ανακούφιση από τον πόνο (συμπεριλαμβανομένου ενός αντιφλεγμονώδους εάν χρειάζεται) με το πάγωμα του περίνεου σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα αισθάνεστε καλύτερα καθώς περνάει κάθε μέρα. Το να στηρίζετε τον εαυτό σας στη μία πλευρά αντί να κάθεστε μπορεί να βοηθήσει, ή μερικές γυναίκες μπορεί να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα μαξιλάρι για αιμορροΐδες ή ένα μαξιλάρι «ντόνατ».

Claire: Εάν είχατε κολπικό τοκετό, η επούλωση του περίνεου μπορεί να διαρκέσει από 2 εβδομάδες (χωρίς δακρύρροια ή επισιοτομή) έως έξι ή περισσότερες εβδομάδες με ρήξη ή επισιοτομή. Εάν είχατε ράμματα, μπορεί να γίνουν φαγούρα μετά την πρώτη εβδομάδα περίπου καθώς αρχίζουν να επουλώνονται. Το περίνεό σας μπορεί να αισθάνεται μουδιασμένο και/ή πρησμένο την πρώτη εβδομάδα. Η χρήση ενός μπιμπερό με ζεστό νερό όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα για να ουρήσετε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του τσιμπήματος τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Πρίνος: Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν ένα σκίσιμο που αφορά μόνο τον κόλπο και το περίνεό τους (το τμήμα μεταξύ του κόλπου και του πυθμένα), ωστόσο ορισμένες θα έχουν ένα πιο σημαντικό σκίσιμο που αφορά και το κάτω μέρος τους. Με οποιοδήποτε σκίσιμο, η φροντίδα των βελονιών σας είναι σημαντική, γι' αυτό διατηρείτε πάντα την περιοχή καθαρή και στεγνή. Τα περισσότερα νοσοκομεία χρησιμοποιούν διαλυόμενα ράμματα που πέφτουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι σημαντικό να τα φροντίζετε διατηρώντας την περιοχή καθαρή και στεγνή, αλλά όχι να βάζετε σαπούνι απευθείας στα ράμματα σας. Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, κοιτάξτε τις βελονιές σας με έναν καθρέφτη. Τα περισσότερα είναι εσωτερικά και δεν είναι πραγματικά ορατά, αλλά ρίχνοντας μια ματιά θα καταλάβετε εάν η περιοχή είναι κόκκινη ή «θυμωμένη» ή εάν υπάρχει κάποια διαρροή θα πρέπει να ενημερώσετε τη μαία ή το γιατρό σας. Τα ράμματα συνήθως επουλώνονται μέσα σε 10 ημέρες και ο γιατρός ή η μαία σας θα ελέγξει την επούλωση του περίνεου σας στον έλεγχο 6 εβδομάδων μετά το μωρό σας. Και να θυμάστε – μην βάζετε τίποτα στα ράμματα σας, όπως αντιβακτηριδιακή κρέμα, αιθέρια έλαια ή αλόη βέρα. Ο κόλπος σας πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός για να επουλωθεί και η προσθήκη άλλων στοιχείων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του pH και να προκαλέσει μόλυνση.

Γεωργία: Ορισμένες γυναίκες βιώνουν κάποια διεύρυνση του κόλπου μετά τον τοκετό, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη στο πλαίσιο της ώθησης ενός μικρού ανθρώπου έξω από τον κόλπο σας, αλλά εάν έχετε συνεχείς ανησυχίες για αυτές τις αλλαγές, συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας για να διερευνήσετε τις επιλογές φυσιοθεραπείας μετά τον τοκετό. Η υπερμελάγχρωση του αιδοίου είναι επίσης συχνή.

Εάν έχετε κάνει καισαρική τομή:

Κάρεν: Το τραύμα με τομή μιας γυναίκας μετά την καισαρική τομή θα είναι τρυφερό στην αρχή και τις πρώτες μέρες πιθανότατα θα περπατήσει αργά και θα χρειαστεί να αφιερώσει το χρόνο της όρθια. Δεν πειράζει, θυμηθείτε, είχατε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Καθώς περνάει κάθε μέρα, η ενόχληση θα πρέπει να μειώνεται και θα μπορείτε να κινείστε πιο ελεύθερα, αν και η ίδια η πληγή θα είναι επώδυνη στο άγγιγμα για τις πρώτες δύο εβδομάδες και μετά θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα κάθε μέρα.

Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κάποιο μούδιασμα στην περιοχή γύρω από την τομή, το οποίο θα περάσει με τον καιρό. Η ίδια η πληγή θα αλλάξει χρώμα από ροζ σε ανοιχτό μωβ πριν γίνει μια λεπτή ουλή χαμηλά στην κοιλιά σας.

Μετά από καισαρική τομή, δεν πρέπει να σηκώνετε τίποτα πιο βαρύ από το μωρό σας μέχρι να σας πει το αντίθετο ο γιατρός σας, και αυτό περιλαμβάνει βαριά καλάθια με υγρό πλύσιμο και ανύψωση καροτσιών μέσα και έξω από το αυτοκίνητο. Όσον αφορά την οδήγηση, επικοινωνήστε με τον πάροχο ασφάλισης αυτοκινήτου σας για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μην επιχειρήσετε να οδηγήσετε έως ότου καταφέρετε να χτυπήσετε άνετα τα διαλείμματα ή να στρίψετε για να ελέγξετε με ευκολία το σημείο στα τυφλά σας. 

Μόλις το αντέξετε, το να πηγαίνετε μια ωραία βόλτα κάθε μέρα με το μωρό είναι μια καλή ιδέα, αλλά αποφύγετε οποιαδήποτε σωματικά αθλήματα ή βαριές προπονήσεις στο γυμναστήριο μέχρι να λάβετε άδεια από το γιατρό σας. Το πιο σημαντικό, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να ξεκουραστεί και να αναρρώσει – κάτι στο οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι καλές!

Πρίνος: Όταν το μωρό σας γεννιέται με καισαρική τομή, το σώμα σας έχει πέντε στρώματα που χρειάζεται για να θεραπεύσει. Αυτό θα διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες. Την πρώτη εβδομάδα θα παρατηρήσετε ότι η γραμμή στο δέρμα σας θα επουλωθεί πρώτα και ότι το γέλιο, ο βήχας και το σκύψιμο μπορεί να είναι άβολα. Μερικές γυναίκες έχουν συνδετήρες στο δέρμα τους που θα αφαιρεθούν από μια μαία ή γιατρό. Άλλοι θα έχουν διαλυόμενες βελονιές που δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Διατηρήστε την πληγή σας καθαρή και στεγνή. Χρησιμοποιήστε μια ξεχωριστή πετσέτα όταν στεγνώνετε την πληγή σας στο υπόλοιπο σώμα σας όταν βγαίνετε από το ντους και αποφύγετε να στεγνώνετε τα κοιλώματα και τα κομμάτια σας με την ίδια πετσέτα με την ουλή σας. Εάν παρατηρήσετε ένα κόκκινο έμπλαστρο γύρω από το τραύμα σας, αισθανθείτε αδιαθεσία ή παρατηρήσετε το μουνί, ενημερώστε αμέσως μια μαία. Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι το τάισμα σε μια πολυθρόνα είναι μια καλή επιλογή για να διευκολύνουν το σήκωμα και το κατέβασμα.


Πότε θα κάνω την πρώτη μου καύση – και πώς θα το διαχειριστώ αν κάνω ράμματα;

Κάρεν: Το κλειδί για ένα επιτυχημένο πρώτο poo είναι η προετοιμασία! Το πολύ νερό είναι επιτακτική ανάγκη για να διατηρούνται μαλακά τα κόπρανα. Εάν έχετε πάρει ένα οπιοειδή κατά τη διάρκεια του τοκετού ή μετά τον τοκετό, μπορεί να χρειαστείτε ένα μαλακτικό κοπράνων για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Όταν κάθεστε στην τουαλέτα, η χρήση ενός σκαμνιού ποδιών για να φέρετε τα γόνατά σας πάνω από τους γοφούς σας μπορεί να σας βοηθήσει και είναι σημαντικό να χαλαρώσετε και να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να αφήσετε την καύση να κατέβει χωρίς να πιέζετε πολύ. Το να τοποθετήσετε το χέρι σας ή μια κομπρέσα για να στηρίξετε το περίνεό σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε τα πράγματα πιο ήπια. Θυμηθείτε, αν και η ιδέα μπορεί να φαίνεται τρομακτική, το να βγάζετε αυτό το πρώτο poo είναι ένα υπέροχο συναίσθημα!

Claire: Οι περισσότεροι άνθρωποι τρομάζουν πολύ από την προοπτική του πρώτου κακού μετά τη γέννηση, ειδικά καθώς είναι φυσιολογικό το περίνεο να αισθάνεται αρκετά τρυφερό ή μουδιασμένο, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ράμματα. Εκτός από το να παραμένετε ενυδατωμένοι, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου δυσκοιλιότητας. Το να κρατάτε μια ζεστή κομπρέσα, όπως ένα πλυντήριο προσώπου, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ασφαλείς τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό.

Πρίνος: Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν κάνει ράμματα, δεν θα τις κάνουν μέσα ή κοντά στο κάτω μέρος τους, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ μπορεί να νιώθετε ότι τα ράμματά σας θα «σκάσουν» ή, όπως μου είπε μια γυναίκα, αισθάνεστε ότι «ο κόλπος σας φεύγει να πέσει έξω» αυτό δεν θα συμβεί. Απλώς θυμηθείτε να σκουπίζετε από μπροστά προς τα πίσω όπως συνήθως, μην τεντώνεστε και χρησιμοποιήστε μια κομπρέσα για να στηρίξετε την περιοχή εάν σας βοηθά να αισθάνεστε πιο άνετα. Είναι επίσης φυσιολογικό να μην κάνετε κακία για λίγες μέρες μετά τη γέννηση, αλλά τα άφθονα υγρά και τα φρούτα και τα λαχανικά θα βοηθήσουν να γίνει η διαδικασία χωρίς άγχος. Εάν έχετε σχίσιμο στο κάτω μέρος σας, η μαία ή ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει μαλακτικά κοπράνων και αντιβιοτικά. Τα ράμματα είναι πολύ δυνατά και είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να ξεκολλήσουν.


Πόση αιμορραγία είναι φυσιολογική; Θα έχω θρόμβους αίματος; 

Πρώτον, είτε κάνετε κολπικό τοκετό είτε με καισαρική τομή, θα υπάρξει αιμορραγία μετά τον τοκετό και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Κάρεν: Κατά τη διάρκεια των πρώτων 24 ωρών μετά τη γέννηση, μια γυναίκα μπορεί να αναμένει ότι θα χάσει πολύ αίμα, αλλά αυτό θα παρακολουθείται στενά από τη μαία σας. Η διέλευση μικρών θρόμβων κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό δεν είναι ασυνήθιστη και περιστασιακά μπορεί να περάσει ένας μεγαλύτερος θρόμβος. Εφόσον όλα τακτοποιούνται μετά, αυτό δεν είναι συνήθως ένα ζήτημα. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να έχετε έντονη αιμορραγία και θρόμβους, θα πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι κατακράτησης προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλακούντας σας μπορεί να μην έχει απομακρυνθεί τελείως από το τοίχωμα της μήτρας ή, εάν η απώλεια αίματος ή το έκκριμα έχει προσβλητική οσμή ή περίεργο χρώμα, μπορεί να υποδηλώνει σημάδια μόλυνσης.

Η αιμορραγία θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται κάθε εβδομάδα, με τις κηλίδες να συνεχίζονται για έως και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό – Εσώρουχα Modibodi είναι μια εξαιρετική επιλογή όλο αυτό το διάστημα για καθημερινή άνεση.

Claire: Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, η αιμορραγία μετά τον τοκετό έχει συνήθως σκούρο κόκκινο χρώμα και εάν περνάτε θρόμβους μεγαλύτερους από το μπαλάκι του γκολφ ή διαβρέχετε τα προϊόντα της περιόδου σας περισσότερο από κάθε ώρα μετά τις πρώτες 24 ώρες περίπου, μιλήστε με τον γιατρό σας . Κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας μετά τη γέννηση, η αρχική έντονη αιμορραγία θα πρέπει να αρχίσει να επιβραδύνεται και να αλλάζει από σκούρο κόκκινο σε πιο ανοιχτό ροζ ή καφέ χρώμα, με πολύ λιγότερη πήξη. Εάν είστε δραστήριοι, είναι φυσιολογικό να έχετε ακόμα διαλείπουσες βαρύτερες αιμορραγίες, αλλά θα πρέπει να επιβραδυνθούν ξανά μέσα σε 24 ώρες.

Πρίνος: Μερικές γυναίκες παρατηρούν ότι περνούν μικρούς θρόμβους κατά τη διάρκεια ή μετά τον θηλασμό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες που παράγονται όταν ταΐζετε το μωρό σας προκαλούν επίσης συστολή της μήτρας σας. Εάν δεν είστε σίγουροι για τους θρόμβους σας, να μιλάτε πάντα με τη μαία ή το γιατρό σας – η φωτογράφισή τους μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να γνωρίζουμε τι είναι φυσιολογικό. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αδιαθεσία λόγω βαριάς αιμορραγίας ή θρόμβων, ενημερώστε αμέσως το γιατρό ή τη μαία σας ή καλέστε ένα ασθενοφόρο, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει αιμορραγία μετά τον τοκετό που θα χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

Υπάρχουν κόκκινες σημαίες για να προσέξετε; Χρήσιμες συμβουλές;

Κάρεν: Πάντα να επισημαίνετε τυχόν σημάδια λοίμωξης (οσμή, θερμοκρασία, ασυνήθιστη αιμορραγία ή έκκριμα) με έναν γιατρό και εάν βλέπετε σημάδια μαστίτιδας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια γρήγορα καθώς θα χρειαστείτε αντιβιοτικά για να αποφύγετε την αδιαθεσία (πράγμα που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να φροντίδα για ένα νέο μωρό).

Η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία και το να έχετε κάποιον στη διάθεσή σας (οικογένεια ή φίλο) είναι μια πολυτέλεια που χρειάζεται πολύ αν είναι δυνατόν. Οι γυναίκες δεν ζητούν αυτό το είδος βοήθειας και υποστήριξης αρκετά συχνά, αλλά πρέπει, και πραγματικά βοηθάει.

Οι ανύπαντρες μητέρες αξίζουν τόσα πολλά εύσημα, περνώντας από μόνη σας αυτήν την τεράστια αλλαγή… δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψουν τη δύναμη αυτών των γυναικών.

Και τέλος, αν βρίσκεστε στο κατάστρωμα για προετοιμασία γευμάτων, μαγειρέψτε το δείπνο το πρωί όταν έχετε την ενέργεια - μια αργή κουζίνα θα είναι ο νέος καλύτερος φίλος σας!


Αποποίηση ευθύνης: Λάβετε υπόψη ότι το περιεχόμενο του ιστολογίου του Modibodi έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς ή/και ψυχαγωγικούς σκοπούς, δεν αποτελεί επίσημη ιατρική συμβουλή ή συμβουλή υγειονομικής περίθαλψης. Μην βασίζεστε σε αυτές τις πληροφορίες ως υποκατάστατο των επαγγελματικών ιατρικών συμβουλών και συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.