Ανάκτηση του σώματός σας μετά τον τοκετό

Η σεξουαλική Chantelle Otten μοιράζεται τις συμβουλές της για να ανακαλύψετε ξανά την οικειότητα μετά το μωρό (όταν είστε έτοιμοι)

Η σκέψη του σεξ μετά τον τοκετό μπορεί να φαίνεται τρομακτική για τους νέους γονείς, ειδικά αν λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που παίζουν: ανάκαμψη από τον τοκετό, πιθανό μωρό μπλουζ, νέα ταυτότητα ως γονέας, αλλαγμένο σώμα...και εξάντληση.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη αν το σεξ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Μπορεί ακόμη και να είναι πηγή άγχους.

Θέτουμε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοσεξολόγο Chantelle Otten για να μάθουμε πότε, πώς και γιατί να ανακτήσετε το σώμα σας μετά τον τοκετό για δέσιμο, οικειότητα και ευχαρίστηση... ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή πιστεύετε ότι δεν θα έχετε ποτέ ξανά τη διάθεση.

Above: Chantelle Otten, Psycho-Sexologist
Πάνω: Chantelle Otten, Ψυχοσεξολόγος

Ποια είναι η πιο κοινή ανησυχία που ακούτε από γυναίκες και άνδρες σχετικά με την επανέναρξη του σεξ μετά τη γέννηση;

Οι πιο συχνές ανησυχίες που ακούω για το σεξ μετά τη γέννηση είναι η εξάντληση, ο περιορισμένος χρόνος και ο κολπικός πόνος. Να θυμάστε ότι το ταξίδι κάθε γονέα είναι διαφορετικό και και οι δύο γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί για το πώς αισθάνονται.

Πολλές νέες μαμάδες νιώθουν φόβο για το χρονοδιάγραμμα του σεξ μετά τον τοκετό και εάν είχατε κολπικό τοκετό, ο κόλπος σας μπορεί να εξακολουθεί να θεραπεύεται από τέντωμα ή πιθανώς από τραύμα.

Είτε κάνατε κολπικό τοκετό είτε καισαρική τομή, ο συνιστώμενος χρόνος για να πηδήξετε πίσω στο κρεβάτι είναι περίπου στις έξι εβδομάδες, αλλά εάν έχετε κάνει ράμματα στον κόλπο ή την κοιλιά σας, θυμηθείτε ότι οι τομές χρειάζονται χρόνο για να θεραπεύστε, γι' αυτό είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πηδήξετε ξανά στον σάκο.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή μετά το μωρό περιλαμβάνουν τις ορμόνες σας, την κούραση, την ξηρότητα του κόλπου, τον πόνο ή τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία.


Πώς ξέρετε πότε είστε έτοιμοι να κάνετε σεξ μετά τον τοκετό;

Μπορεί να μην ξέρετε αν είστε έτοιμοι να επιστρέψετε σε αυτό, και μπορεί να χρειαστεί λίγη δοκιμή και λάθος, στην πραγματικότητα, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θέλετε να κάνετε ποτέ ξανά σεξ!

Όπως και να νιώθετε, είναι καλό να συζητάτε με τον σύντροφό σας και να είστε υπομονετικοί μεταξύ σας. Συνιστώ να μην βιαστείτε, αλλά να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ξαναχτίσετε την οικειότητα, θεωρώντας το σεξ ως το τελικό σημείο και όχι ως αρχή.

Αφιερώστε χρόνο για να δημιουργήσετε σωματική στοργή, όπως να κάνετε ο ένας στον άλλον γρατσουνιές στο κεφάλι, μασάζ, να ρίξετε το κουτάλι στα παιδιά ή να κοιτάξετε ο ένας τον άλλον στα μάτια και αφιερώστε λίγο χρόνο μόνο για τους δυο σας – όποτε μπορείτε.

Θυμηθείτε, μπορείτε ακόμα να μάθετε να είστε ερωτικοί, χωρίς να κάνετε σεξ. Πρόκειται για ένα συναίσθημα και πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καλλιεργήσετε αυτό το συναίσθημα. Ορίστε το δικό σας χρονοδιάγραμμα, τελικά, είναι το σώμα σας και η ζωή σας.


Είναι φυσιολογικό/συχνό να αισθάνεστε άγχος/φοβισμός για το να κάνετε σεξ για πρώτη φορά μετά τον τοκετό;

Είναι πολύ φυσιολογικό και συνηθισμένο να αισθάνεστε λίγο άγχος για το σεξ για πρώτη φορά μετά την απόκτηση μωρού. Έτσι, ακόμα κι αν το σώμα σας έχει θεραπευτεί, πρέπει να κάνετε κάποια προετοιμασία για να είστε ψυχικά έτοιμοι να κάνετε ξανά σεξ. Θυμηθείτε ότι πολλά έχουν αλλάξει από τον τοκετό, οι ορμόνες μπορούν να καταστρέψουν τη λίμπιντο σας και και οι δύο γονείς μπορούν να νιώσουν την πίεση της εξαντλημένης ενέργειας. Κάντε μια συζήτηση για να ξεκινήσετε αργά και να μην περιμένετε διείσδυση, αλλά αντ' αυτού στοχεύστε στην ευχαρίστηση. Να είστε ανοιχτοί και να δίνετε ανατροφοδότηση ο ένας στον άλλον για το πώς να φτάσετε σε αυτήν την ευχαρίστηση και να επικοινωνήσετε τι αισθάνεται καλά και τι όχι.

Ποια είναι τα οφέλη από την επανέναρξη του σεξ μετά την απόκτηση μωρού;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο να είσαι γυμνός και αισθησιακός με τον σύντροφό σου μετά την απόκτηση μωρού, και όλα έχουν να κάνουν με τις ενδορφίνες. Εάν μπορείτε να ξεκινήσετε μιλώντας και αγγίζοντας τον σύντροφό σας, θα αυξήσετε τα επίπεδα ωκυτοκίνης σας – τη χημική ένωση που απελευθερώνουμε όταν αγκαλιάζουμε, κάνουμε έρωτα και θηλάζουμε.

Αμέσως μετά τον τοκετό δίνεται μεγάλη ποσότητα ωκυτοκίνης στο παιδί σας και πρέπει να το ανακατευθύνουμε στη στενή σας σχέση, επομένως προγραμματίστε χρόνο να αρχίσετε να αγγίζετε ο ένας τον άλλον για να καλλιεργήσετε αυτόν τον πολύ σημαντικό δεσμό.


Πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να ξαναβρούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα μετά τον τοκετό;

Είναι πολύ σημαντικό για τις μητέρες να ξαναβρούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα μετά τον τοκετό και να θυμούνται και να αναγνωρίζουν ότι δεν είστε απλώς μητέρα, είστε ένα άτομο που έχει πολλά εκπληκτικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να είστε ένας σύντροφος που αγαπήθηκε και λατρεύτηκε πριν γεννηθεί το μωρό σας. Είσαι επίσης ένα ερωτικό ον.

Είναι πιο εύκολο να βρείτε αυτό το άτομο εάν ήσασταν σε επαφή με τον σεξουαλικό σας εαυτό πριν γεννήσετε, αλλά ίσως αυτός ο εαυτός έχει γίνει δύσκολο να τον βρείτε. Η συνεργασία με έναν σεξολόγο μπορεί σίγουρα να βοηθήσει, και υπάρχει κάτι στο να είσαι σεξουαλικό ον που μπορεί να σε κρατήσει ζωντανό, σε επαφή με τη φαντασία, τη δημιουργικότητά σου και τον αισθησιασμό σου. Και πιστεύω ότι όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία του ποιοι είμαστε ως άνθρωποι.

Φυσικά, το να γίνετε μητέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ταυτότητα και την αίσθηση του εαυτού σας, και είναι κατανοητό ότι για τις πρώτες εβδομάδες της μητρότητας η εστίαση είναι πρωτίστως στο να κρατήσετε το νεογέννητό σας ζωντανό. Το σώμα σας και η αντίληψή σας για το ποιοι είστε πιθανότατα έχουν αλλάξει, και αυτό είναι εντάξει.

Δυστυχώς, υπάρχει μια αντίληψη στην κοινωνία ότι η μητρότητα και το σεξουαλικό ον δεν συνυπάρχουν και χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να διαχωρίσεις τη φροντίδα ενός παιδιού και να δώσεις προτεραιότητα στη σχέση και την ευχαρίστησή σου για να ενσωματώσεις τα δύο.

Ξεκινήστε με μικρά βήματα, όπως απλή φροντίδα του εαυτού σας, όπως να αφιερώσετε χρόνο για ένα ντους και να φοράτε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα για να ανακτήσετε την αίσθηση της ταυτότητάς σας. Δώστε προτεραιότητα στον σύντροφό σας και τον ποιοτικό χρόνο μαζί για να ενισχύσετε το γεγονός ότι η σχέση σας είναι ζωτικής σημασίας για αυτό που είστε. Συνειδητοποιήστε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρείτε τα πόδια σας, αλλά αν δυσκολεύεστε, η επαφή με έναν σεξολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας.


Έχετε συμβουλές για να «βγείτε από το κεφάλι σας» και να «επιστρέφετε στο σώμα σας» όταν πρόκειται για το σεξ μετά τον τοκετό;

Το να νιώθετε αποσύνδεση με το σώμα σας και να αποσπάτε την προσοχή σας από σκέψεις κατά τη διάρκεια της αισθησιακής δραστηριότητας είναι κοινά ζητήματα για τους ανθρώπους μετά το μωρό, και αν βρίσκετε το μυαλό σας να περιπλανιέται κατά τη διάρκεια του σεξ ή δυσκολεύεστε να νιώσετε παρών αυτή τη στιγμή, να ξέρετε ότι είστε όχι μόνος.

Πολλοί από εμάς χρειάζεται να κάνουμε κάποια πράγματα πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα για να μας βοηθήσουν να συντονιστούμε με το σώμα μας, όπως ένα χαλαρωτικό ντους ή μπάνιο, μασάζ στον εαυτό σας (ή ο ένας στον άλλον), διαλογισμός με την αναπνοή σας ή ακόμα και μερικές απλές διατάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αφήσετε από τις σκέψεις και τους περισπασμούς της ημέρας για να εστιάσετε το μυαλό σας στην ενσωματωμένη εμπειρία.

Εστιάστε στις αισθήσεις σας... όσφρηση, όραση, αφή, γεύση και ήχο. Πώς μυρίζει το δωμάτιο; Πώς νιώθει το σώμα σας; Τι μπορείς να δεις? Πώς είναι η γεύση του δέρματος του συντρόφου σας; Ακούτε την αναπνοή σας ή ένα τραγούδι κατά τη διάρκεια του σεξ;

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να προσπαθήσετε να είστε πιο προσεκτικοί:                                     

  • Δημιουργία λίστας αναπαραγωγής σεξ ή ακούγοντας τη λίστα αναπαραγωγής μου στο Spotify 'sex vol 1 & 2'
  • Κάντε οπτική επαφή με τον σύντροφό σας
  • Ζητήστε από τον σύντροφό σας να επικεντρωθεί σε περιοχές που δεν είναι το στήθος ή τα γεννητικά σας όργανα για να ξεκινήσετε
  • Φέρτε έναν δονητή κλειτορίδας στο σεξ
  • Ρίξτε μερικά αιθέρια έλαια ή ανάψτε ένα κερί 
  • Ξεκινήστε με μασάζ και έχετε αίσιο τέλος

Αναγνωρίστε ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορούν να αλλάξουν το σώμα σας με πολλούς τρόπους και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει το σώμα σας σε κάποια αίσθηση κανονικότητας. Να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί με τον εαυτό σας, είμαστε όλοι μοναδικοί και το σώμα του καθενός μετά το μωρό είναι διαφορετικό.

Προτείνω να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να φτάσετε σε ένα μέρος όπου αισθάνεστε πιο δυνατοί μέσα στο σώμα σας τρώγοντας καλά και επιστρέφοντας στην ελαφριά άσκηση για να σας βοηθήσουμε να νιώσετε καλά. Περάστε λίγο χρόνο μπροστά σε έναν καθρέφτη, βάζοντας λίγο λάδι σώματος ή ξαπλώνοντας γυμνοί στον ήλιο. Συχνά λέω στους ασθενείς μου να αρχίσουν να βγάζουν μερικές selfies με το γυμνό τους σώμα, σε πόζες που βρίσκουν κολακευτικές, και αυτό τείνει να βοηθήσει. Θυμήσου, είσαι τέλειος ό,τι κι αν γίνει.

Κάποια συμβουλή για τη θετικότητα του σώματος και την αποδοχή αλλαγών στο σώμα σας μετά τον τοκετό;

Τις πρώτες μέρες, τα βυζιά σας, δεν ανήκουν πια σε εσάς, ανήκουν στο μωρό και μπορεί να αισθάνονται κατάθλιψη, πόνο, διαρροή και ευαισθησία – και όχι με την καλή έννοια. Το ίδιο με τον καναπέ, μπορεί να αισθάνεται λίγο ξηρό και επώδυνο.

Ως αποτέλεσμα, εάν αισθάνεστε ότι αυτές είναι απαγορευμένες περιοχές, επικοινωνήστε το με τον σύντροφό σας. Κάθε εμπειρία είναι ατομική και ίσως είναι καλή ιδέα να έχετε αισθησιακό παιχνίδι και να απομακρύνετε την πίεση από αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, το να φοράτε όμορφα εσώρουχα μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις περιοχές που κάνουν τις νέες μαμάδες να αισθάνονται αυτοσυνείδητες, ενώ παράλληλα σας κάνουν να αισθάνεστε σέξι. Επικεντρωθείτε σε οικεία αγγίγματα, αγκαλιές, φιλιά και κράτημα χέρι-χέρι για να ενισχύσετε τη συναισθηματική σύνδεση και την οικειότητα. Και να θυμάστε ότι η φάση του νεογέννητου είναι μόνο προσωρινή και το σώμα σας θα γίνει ξανά δικό σας.


Κάποια συμβουλή για τους συνεργάτες που θα βοηθήσουν να γίνει αυτή μια θετική/ ευχάριστη εμπειρία;

Οι σύντροφοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλικότητα των νέων μαμάδων. Πρέπει όμως να ξέρουν τι να κάνουν για να νιώσεις καλύτερα. Επικοινωνήστε μαζί τους, αν δεν αισθάνεστε σέξι, πείτε τους ότι δεν αισθάνεστε σέξι, αλλά χρειάζεστε βοήθεια για να φτάσετε σε αυτό το μέρος. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το άγχος για να σας φτιάξουν τη διάθεση και να έχετε μεγάλες περιόδους προκαταρκτικών παιχνιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου μπορούν να σας κάνουν μπάνιο, να ανάψουν μερικά κεριά, να τρίψουν τα πόδια σας και απλώς να σας δείξουν ότι σας αγαπούν και σας θέλουν χρησιμοποιώντας μικρές ενέργειες . Προτείνω να ξαναεπισκεφτείτε τις γλώσσες της αγάπης σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς θα σας βοηθήσει στη διαδικασία να αισθάνεστε ότι σας φροντίζουν.