Αλήθειες για την αιμορραγία μετά τον τοκετό: ΔΕΝ είναι απλώς σαν περίοδος

Οι θρόμβοι και όλη η αλήθεια για το πόσο αιμορραγείτε, για πόσο καιρό και τι να κάνετε για...

Ας μιλήσουμε για αιμόρροια μετά τον τοκετό. Ναι, ο τοκετός είναι μόνο η αρχή.

Και ενώ μπορεί να σας άρεσε να μην έχετε περίοδο τους τελευταίους 9 μήνες (εκτός από τις κηλίδες εγκυμοσύνης και τις εκκρίσεις), η περίοδος μετά τον τοκετό επαναφέρει την αιμορραγία - συχνά κάπως απροσδόκητα και βαριά.

 
Είναι φυσιολογική η κολπική αιμορραγία μετά τον τοκετό; Και γιατί συμβαίνει;

Σίγουρα είναι, και συμβαίνει είτε γεννάς κολπικά είτε με καισαρική τομή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αιμοφόρα αγγεία συνδέουν τον πλακούντα σας με τη μήτρα σας. Όταν ο πλακούντας απομακρύνεται από το τοίχωμα της μήτρας μετά τη γέννηση του μωρού σας, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία είναι ανοιχτά και αιμορραγούν. Η μήτρα σας συστέλλεται για να την πιέσει για να κλείσει σε διάστημα έως και 10 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας η αιμορραγία θα πρέπει σιγά σιγά να μειωθεί.

 
Πόση θα είναι η αιμορραγία μετά τον τοκετό;

Το ποσό διαφέρει από άτομο σε άτομο (ίσως δεν είναι η συγκεκριμένη απάντηση που αναζητούσατε), αλλά συνήθως δεν είναι σαν μια κανονική περίοδος (εκτός αν η ροή σας είναι πάντα πολύ βαριά).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ή δύο ημερών μετά τη γέννηση, η αιμορραγία είναι συνήθως ανοιχτό ή σκούρο κόκκινο και αρκετά βαριά – όσο ισοδυναμεί με μία σερβιέτα ανά ώρα τις πρώτες 24 ώρες. Τις επόμενες ημέρες, η αιμορραγία θα πρέπει να μειωθεί σιγά-σιγά και να αλλάξει χρώμα από έντονο κόκκινο σε ροζ ή καφέ, προτού τελικά γίνει ανοιχτόχρωμο σε κρεμώδες χρώμα απόρριψης σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Η αιμορραγία είναι συχνά πιο βαριά το πρωί όταν σηκώνεστε (χάρη στη βαρύτητα), μετά το θηλασμό ή μετά την άσκηση (αν θέλετε να το κάνετε αυτό τις πρώτες έξι εβδομάδες – και πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε).

Ένα πράγμα για το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι είναι οι θρόμβοι αίματος, μερικές φορές πολλοί από αυτούς και μπορεί να είναι αρκετά μεγάλοι.

«Στην πρώιμη περίοδο μετά τον τοκετό, ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι όταν σηκώνονται από το κρεβάτι ή κάνουν ντους θα υπάρχει πολύ μεγάλη απώλεια αίματος ή μερικές φορές θρόμβοι», είπε η μαία Hannah Willsmore.

 
Πόσο διαρκεί η επιλόχεια αιμορραγία;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αιμορραγία μετά τον τοκετό θα διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο. Ομοίως, ενώ για κάποιους, η αιμορραγία μειώνεται σιγά-σιγά σύμφωνα με τις προσδοκίες, για άλλους είναι περισσότερο μια υπόθεση στάσης/εκκίνησης, οπότε ακριβώς όταν νομίζετε ότι έχει τελειώσει, ξεκινά ξανά.

«Οι πρώτες μέρες της αιμορραγίας μετά τον τοκετό ονομάζονται lochia rubra, που είναι η πιο βαριά αιμορραγία. Μεταξύ 7 και 10 ημερών, η αιμορραγία επιβραδύνεται και μεταβαίνει στην επόμενη φάση, η λοχιά ορός, η οποία διαρκεί περίπου μέχρι την 14η ημέρα, είναι πιο ροζ ή καφέ και θα πρέπει να έχει πολύ λιγότερη πήξη. Από την τρίτη εβδομάδα περίπου, η αιμορραγία μεταβαίνει σε lochia alba και αλλάζει σε κιτρινωπή έκκριση, η οποία μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες. Αυτή η εκκένωση αποτελείται κυρίως από λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην επούλωση της προσκόλλησης του πλακούντα στο τοίχωμα της μήτρας», δήλωσε η φυσιοπαθής και doula, Clare Eden.

 
Είναι φυσιολογικό να περνούν θρόμβοι μετά τη γέννηση;

Είναι. Ένας θρόμβος αίματος είναι βασικά μια «μάζα» αίματος που κολλάει μεταξύ τους και έχει μια σύσταση σαν ζελέ. και η διέλευση θρόμβων αίματος είναι απολύτως φυσιολογική μετά την απόκτηση μωρού. Μην ανησυχείτε εάν περάσετε μεγάλους θρόμβους τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό (μιλάμε για μέγεθος μπάλας του γκολφ), συνήθως γίνονται μικρότεροι και λιγότερο συχνοί όσο περνούν οι μέρες. Εάν ανησυχείτε ποτέ, απλώς ρωτήστε τη μαία, τη ντούλα ή το γιατρό σας γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι είναι «φυσιολογικό», ειδικά όταν δεν το έχετε ξαναζήσει. Και ας το παραδεχτούμε, ακόμα κι αν έχετε, καμία γέννα ή μετά τον τοκετό δεν είναι ποτέ ίδιες.

«Η διέλευση μικρών θρόμβων κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό δεν είναι ασυνήθιστο, και περιστασιακά μπορεί να περάσει ένας μεγαλύτερος θρόμβος, αλλά εφόσον όλα υποχωρούν μετά, αυτό δεν είναι συνήθως πρόβλημα. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να έχετε έντονη αιμορραγία και θρόμβους, θα πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι «κατακρατημένων προϊόντων», που σημαίνει ότι ο πλακούντας σας μπορεί να μην έχει απομακρυνθεί εντελώς από το τοίχωμα της μήτρας», εξήγησε. μαία, Karen Fiebig.


Τι θα συμβεί εάν η αιμορραγία βαρύνει – αντί να είναι ελαφρύτερη;

Υπάρχουν μερικές αιτίες αυξημένης αιμορραγίας κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Το ένα είναι εάν η μήτρα σας δεν συστέλλεται σωστά για να κλείσει τα αιμοφόρα αγγεία. Ένας άλλος ονομάζεται κατακρατημένος πλακούντας, ο οποίος είναι όταν ο πλακούντας σας δεν απομακρύνεται στο σύνολό του μετά τη γέννηση, αφήνοντας κάποιο ιστό ακόμα προσκολλημένο στο τοίχωμα της μήτρας, γεγονός που εμποδίζει τη σύσπαση της μήτρας σας. Εάν ο κόλπος, ο τράχηλος ή η μήτρα σας έχει τραυματιστεί κατά τη γέννηση ή εάν έχετε λοίμωξη, μπορεί επίσης να εμφανίσετε υπερβολική αιμορραγία στο στάδιο μετά τον τοκετό.


Πώς θα καταλάβετε εάν η μήτρα σας συστέλλεται κανονικά;

Αυτό είναι κάτι που συνήθως ελέγχει η μαία σας, νιώθοντας την κοιλιά σας για τη θέση του βυθού σας (το πάνω μέρος της μήτρας σας). Καθώς η μήτρα συσπάται, γίνεται μικρότερη και γίνεται αισθητή χαμηλότερα στην κοιλιά σας, και μέχρι τις 10 ημέρες μετά τη γέννηση, θα πρέπει να έχει συστέλλεται αρκετά ώστε να μην την αισθάνεστε όταν πιέζετε την κοιλιά σας. Συνήθως χρειάζονται περίπου έξι εβδομάδες για να επιστρέψει στο αρχικό του μέγεθος - περίπου όσο μια κλειστή γροθιά. Ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας δείξει εάν ανησυχείτε καθόλου… ή απλώς είστε περίεργοι.

 
Τι είναι οι μετέπειτα πόνοι – και πώς τους αντιμετωπίζετε;

«Αυτό είναι κάτι που εκπλήσσει πολλούς ανθρώπους μετά τον τοκετό. Μετά τον τοκετό, η μήτρα σας συστέλλεται και πάλι στο μέγεθος σχεδόν πριν από την εγκυμοσύνη. Αυτές οι συσπάσεις μπορεί να είναι σαν μικρές συσπάσεις τοκετού που μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες και τείνει να χειροτερεύουν όσο περισσότερα μωρά έχετε, οπότε δυστυχώς, εάν είχατε έντονους πόνους μετά τον τοκετό με το πρώτο σας μωρό, είναι πιθανό να τους ξαναζήσετε . Θεωρώ ότι τα ζεστά ντους και τα πακέτα θερμότητας είναι οι καλύτερες επιλογές για ανακούφιση, αλλά αν ο πόνος σας πραγματικά σας ενοχλεί, μιλήστε με τους παρόχους φροντίδας σχετικά με τις ιατρικές επιλογές ανακούφισης από τον πόνο», συμβούλεψε η μαία Hannah Willsmore.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο Modibodi;

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα εσώρουχα Modibodi έχουν ενσωματωμένη επένδυση που απορροφά υγρά - συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας μετά τον τοκετό και των διαρροών της ουροδόχου κύστης (αν κερδίσετε τη λοταρία μετά τον τοκετό, πιθανότατα θα λάβετε και τα δύο ταυτόχρονα) - έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μίας χρήσης, γρατσουνιές, ογκώδη τακάκια.

Η τεχνολογία Maxi-24hrs, ενσωματωμένη στη ζώνη από το μπροστινό προς το πίσω μέρος της μέσης είναι μαύρη (χωρίς λεκέδες) και απορροφά έως και 50 ml υγρού. Είναι επίσης άνετο, αναπνεύσιμο και αντιμικροβιακό για την καταπολέμηση της κακοσμίας και των βακτηρίων. Διατίθεται σε διαφορετικά στυλ για να ταιριάζει σε διαφορετικά σώματα και μεγέθη, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για την πρώιμη αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Σας προτείνουμε να πακετάρετε μερικά ζευγάρια στην τσάντα του νοσοκομείου για αυτές τις πρώτες μέρες, ώστε να έχετε έτοιμο απόθεμα, καθώς ανάλογα με τη ροή σας, είναι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς πόσο καιρό θα μπορείτε να φοράτε κάθε ζευγάρι. Αγοράστε τα σε πακέτο για εξοικονόμηση.

Μετά από αυτό, μπορεί να θέλετε να μεταβείτε στην απορροφητικότητα Heavy-Overnight, η οποία έχει την απορροφητική μας επένδυση μέχρι την πίσω ζώνη. Καθώς η αιμορραγία σας μειώνεται, το στυλ απορροφητικότητας Μέτριας-Βαριάς και στη συνέχεια Ελαφριάς-Μέτριας απορροφητικότητας θα πρέπει να κάνουν το κόλπο.

Ακόμη και όταν υποχωρήσει η αιμορραγία, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε περιστασιακά κηλίδες, ελαφρές διαρροές της ουροδόχου κύστης από το εξασθενημένο πυελικό έδαφος ή ακανόνιστο κύκλο για αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να φορούν εσώρουχα στεγανά Modibodi για καθημερινή άνεση και εφεδρική προστασία από απροσδόκητες διαρροές – για κάθε ενδεχόμενο.

Εάν είστε ακόμα έγκυος και απλώς διαβάζετε τι να περιμένετε, το σλιπ μητρότητας είναι φτιαγμένο από εξαιρετικά απαλό ύφασμα και κάθεται κάτω από το ισχίο με μια βύθιση σε σχήμα V στη ζώνη της μέσης. Με το ενσωματωμένο απορροφητικό στόμιο του, είναι σχεδιασμένο να απορροφά τις εκκρίσεις και τις διαρροές εγκυμοσύνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμβουλή της Hannah Willsmore μεταγράφηκε από τη συνεδρίασή της στο Tell Me Baby Live.


Αποποίηση ευθυνών: 
Λάβετε υπόψη ότι το περιεχόμενο του ιστολογίου του Modibodi έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς ή/και ψυχαγωγικούς σκοπούς, δεν αποτελεί επίσημη ιατρική συμβουλή ή συμβουλή υγειονομικής περίθαλψης. Μην βασίζεστε σε αυτές τις πληροφορίες ως υποκατάστατο των επαγγελματικών ιατρικών συμβουλών και συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.