Οι κορυφαίες συμβουλές των μαιών για το θηλασμό

...από τροφοδοσία προσκόλλησης και ζήτησης έως διόγκωση, ραγισμένες θηλές και παγοκύστες. 

Ο θηλασμός μπορεί να είναι μια εμπειρία χαράς και σύνδεσης, αλλά χρειάζεται προετοιμασία, υπομονή, εξάσκηση και τη σωστή υποστήριξη.

Μιλήσαμε με τη μαία και τη σύμβουλο γαλουχίας Hannah Willsmore και τις μαίες Karen Fiebig και Holly Smith για τις συμβουλές και τις συμβουλές τους σχετικά με το τι να περιμένετε στην αρχή, πώς να προετοιμαστείτε για επιτυχία και πού να αναζητήσετε υποστήριξη.


Προετοιμαστείτε για το θηλασμό...πριν γεννηθεί το μωρό 

Χάνα: Η προετοιμασία για το θηλασμό είναι τεράστια. Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων, ενώ είστε ακόμα έγκυος, μαθαίνοντας για τα σημάδια καλής προσκόλλησης, μαθαίνοντας για τις καλές θέσεις θηλασμού, τη φυσιολογική συμπεριφορά θηλασμού και τη φυσιολογική συμπεριφορά του νεογέννητου.

Τόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς που κάνω με τους νέους γονείς περιλαμβάνει το να τους εξηγήσω τη συμπεριφορά του μωρού τους στη διατροφή είναι φυσιολογική, αλλά δεν περίμεναν ότι θα ήταν έτσι.

Θα σας πρότεινα επίσης να ερευνήσετε τους συμβούλους γαλουχίας στην περιοχή σας και να αποθηκεύσετε τα στοιχεία τους, ώστε να τους έχετε έτοιμα να τα βρείτε αν τα χρειάζεστε, αντί να παλεύετε να βρείτε υποστήριξη βιαστικά όταν δεν κοιμάστε με ένα πεινασμένο μωρό.


Τις πρώτες μέρες

Κάρεν: Από τη 2η έως την 5η ημέρα μετά τη γέννηση, τα στήθη σας μπορεί να αισθάνονται ζεστά, βαριά και να φαίνονται «φλεβώδη» καθώς γεμίζουν με γάλα και μπορεί να αισθάνεστε λίγο «άτονοι» καθώς αυξάνεται η αρτηριακή σας πίεση. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να αποκατασταθεί πλήρως η παροχή γάλακτος και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άβολα με το μέγεθος και την αίσθηση του στήθους σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Χάνα: Πολλές γυναίκες βρίσκουν το στήθος τους σκληρό σαν βράχος με την αύξηση του μητρικού γάλακτος και του όγκου μεταξύ 24 και 72 ωρών μετά τη γέννηση, αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε σε αυτό είναι να ταΐζουμε το μωρό κατά παραγγελία. Τα μωρά μπορούν να ταΐσουν 8 έως 12 φορές σε 24 ώρες – και αυτό είναι το ελάχιστο – μερικά θα ταΐσουν ακόμη περισσότερο. Η πολλή σίτιση και η επαφή δέρμα με δέρμα μπορούν να βοηθήσουν στη διόγκωση του στήθους, και αν είναι πολύ άβολα, τότε οι κρύες συσκευασίες μετά το τάισμα μπορούν να βοηθήσουν. Εάν η διόγκωσή σας δεν υποχωρήσει μέσα σε λίγες μέρες, επικοινωνήστε με τη μαία σας ή έναν σύμβουλο γαλουχίας για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό προσκολλάται καλά.

Πρίνος: Μην ανησυχείτε εάν το στήθος σας δεν αισθάνεται «διαφορετικό» αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας. Αυτό δεν υποδηλώνει κανένα πρόβλημα με την παροχή γάλακτος και είναι φυσιολογικό να χρειαστούν μερικές ημέρες για να μεταβεί από το πρωτόγαλα (το πρώτο γάλα που είναι έτοιμο από τις 37 εβδομάδες) στο κανονικό μητρικό γάλα. Οι γυναίκες που είχαν καισαρική τομή ή μεγάλη απώλεια αίματος μπορεί να διαπιστώσουν ότι το γάλα τους δεν μπαίνει μέχρι την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα μετά τη γέννηση. Να είστε βέβαιοι, εάν το μωρό κακίζει, κλαίει και κοιμάται, τρέφεται καλά!

Γύρω στην τρίτη ημέρα, τα μωρά αρχίζουν να τρέφονται σε ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τρέφονται κάθε ώρα ή περισσότερο. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά να φτάσει το γάλα σας.


Εγκατάσταση στο σπίτι

Χάνα: Εστιάζουμε τόσο πολύ στα μωρά τις πρώτες εβδομάδες, αλλά είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε πράγματα και για εσάς. Ρυθμίστε έναν χώρο σίτισης που θα σας κάνει τα πράγματα πιο άνετα και ξεκούραστα, έχετε μερικές παντόφλες πρόχειρα, ένα ηχητικό βιβλίο που μπορείτε να ακούσετε όταν θηλάζετε, ένα μαξιλάρι θηλασμού εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και στοιχεία επικοινωνίας για έναν τοπικό σύμβουλο γαλουχίας σε περίπτωση που χρειάζονται συμβουλές ή υποστήριξη. 

Οι θηλές σας: το νέο κανονικό

Πρίνος: Ορισμένες γυναίκες που θηλάζουν πονάνε στις θηλές όταν θηλάζουν, κάτι που είναι φυσιολογικό τις πρώτες μέρες. Το να τα διατηρείτε υγρά θα σας βοηθήσει, χρησιμοποιώντας είτε λίγο μητρικό γάλα πριν και μετά το τάισμα, είτε μια κρέμα θηλής με βάση τη λανολίνη. Εάν οι θηλές σας πονάνε καθ' όλη τη διάρκεια της τροφοδοσίας (όχι μόνο κατά το κούμπωμα) ή αλλάζουν σχήμα όταν το μωρό σας τελειώσει το τάισμα, ενημερώστε τη μαία σας για να μπορέσετε να κάνετε μια αξιολόγηση σίτισης.

HOT ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα νέα Braastfeeding Bra και Breastfeeding Cami της Modibodi έχουν ενσωματωμένη απορροφητικότητα μέσα στα κύπελλα για να απορροφούν τις διαρροές μητρικού γάλακτος, ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείτε επιθέματα στήθους μιας χρήσης που μπορεί να ερεθίσουν τις ραγισμένες ή επώδυνες θηλές.

Πότε γίνεται ευκολότερος ο θηλασμός;

Χάνα: Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται γύρω στις έξι εβδομάδες, επειδή μέχρι τότε, θα νιώθετε πιο άνετα όχι μόνο με το τάισμα, αλλά και με την αλλαγή της πάνας, το μπάνιο και το να γνωρίσετε καλύτερα το μωρό σας, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Οι έξι εβδομάδες δεν είναι ένας μαγικός αριθμός όπου όλα μπαίνουν στη θέση τους, αλλά θα έλεγα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πολύ καλύτερα στις έξι εβδομάδες από ό,τι στην αρχή. 

Νομίζω ότι πολλές γυναίκες υποτιμούν πόσο χρόνο χρειάζεται να ταΐσουν και να φροντίσουν ένα μωρό και μετά να φτάσουν στον ύπνο τους, μετά ρίχνουν μερικούς επισκέπτες και προσπαθούν να κάνουν ένα ντους και απλά παίρνει πολύ από τη μέρα σου σε αυτά πρώτες έξι εβδομάδες, επομένως είναι σημαντικό να προγραμματίσετε να αναθέσετε και να μην κάνετε τόσες πολλές από τις δουλειές του σπιτιού.

Αυτός μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας ή την οικογένειά σας σε πράγματα όπως αλλαγή πάνας, τακτοποίηση του μωρού, μαγείρεμα δείπνου, τακτοποίηση... και εδώ είναι που βλέπω πολλές μαμάδες να προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι σχεδόν αδύνατο. τις πρώτες έξι εβδομάδες.

Ένα πράγμα που συμβάλλει στο να γίνει τόσο δύσκολη η μετάβαση στη νέα ανατροφή των παιδιών είναι αυτές οι προσδοκίες που βάζουμε στους εαυτούς μας να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα. Έχω ακούσει μια στατιστική ότι ο θηλασμός ενός μωρού τον πρώτο χρόνο ισοδυναμεί βασικά με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, ωστόσο ακούω από πολλές μαμάδες που αισθάνονται ενοχές όταν δεν μπορούν να μαγειρέψουν βραδινό κάθε βράδυ ή έχουν τακτοποιήστε το σπίτι, ή επιστρέψτε στην άσκηση ή ακόμα και πηγαίνετε σε ένα καφέ δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Ξέρω πολλές γυναίκες που δεν θα ένιωθαν άνετα να ταΐζονται με άνεση μέχρι τότε, μπορεί να το έχουν στην καρέκλα τους στο σπίτι, αλλά όχι έξω και γύρω, αλλά νιώθουν ότι πρέπει θα βγει μέχρι εκείνη την ώρα. Η συμβουλή μου είναι να χαλαρώσετε και να σκεφτείτε τις πρώτες έξι εβδομάδες ως μια περίοδο για να ξεκουραστείτε, να αναρρώσετε και να γνωρίσετε το μωρό σας, τις μικρές του συνήθειες, τι σημαίνουν τα διαφορετικά κλάματα και να συνδεθείτε ως οικογένεια... αφήστε τα άλλα να πάνε.


Θηλασμός & απώλεια βάρους

Χάνα: Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που ακούω είναι ότι ο θηλασμός θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο βάρος σας πριν από το μωρό. Ο θηλασμός καταναλώνει αρκετές θερμίδες και το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να παράγει μητρικό γάλα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αποσπάσουμε την εστίαση από το να προσπαθήσουμε να «ανακτήσουμε το σώμα σας» και να θυμάστε ότι το σώμα σας μόλις μεγάλωσε άλλον άνθρωπο, οπότε θα πάει. να πάρει χρόνο, επομένως θα πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτήν την προσδοκία. Υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να ανησυχείτε τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση του μωρού σας, επομένως μην πιέζετε τον εαυτό σας να χάσει βάρος ενώ θηλάζετε και πάρτε το χαλαρό με τον εαυτό σας. Υπάρχουν ήδη αρκετά πράγματα για το σώμα σας.

Θηλασμός μωρού + διαχείριση νηπίου

Χάνα: Εάν θηλάζετε ένα νέο μωρό με ένα μικρό παιδί ή ένα μικρό παιδί τριγύρω, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας μόλις έχει περάσει από εσάς ως όλο τον κόσμο του στο να χρειάζεται να σας μοιράζεται. Τα παιδιά μπορεί να είναι αρκετά αστεία, τη μια μέρα τους αρέσει να έχουν ένα νέο αδερφάκι και την επόμενη το μισούν, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για κάποια μεγάλα συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο θηλασμός μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση, επειδή ταΐζετε συχνά και κρατάτε συνεχώς το νέο μωρό και το μεγαλύτερο παιδί θέλει επίσης να το κρατάτε, έτσι είναι παντού πάνω σας, επομένως είναι σημαντικό να έχετε μια στρατηγική για να το διαχειριστείτε αυτό, όπως να περνάτε λίγο χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας κάθε μέρα, όπως παιχνίδι, ζωγραφική ή ώρα μπάνιου, ενώ ο σύντροφός σας φροντίζει το νέο μωρό ή όταν το μωρό κοιμάται - κάτι που του δίνει την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι ακόμα φυσιολογικά.

Όταν πραγματικά ταΐζετε, είναι βολικό να έχετε ένα κουτί με παιχνίδια ή δραστηριότητες που βγαίνουν ειδικά εκείνη την ώρα, ώστε να μπορείτε να συνομιλείτε με το μεγαλύτερο παιδί σας ενώ παίζει κοντά.

Εάν μπορείτε, λάβετε βοήθεια με τον καθαρισμό, παραδώστε μερικά γεύματα ή κάντε μια μεγάλη παρτίδα μαγειρέματος όποτε μπορείτε για να ελευθερώσετε λίγο χρόνο για να περάσετε με το «μεγάλο» παιδί σας καθώς και το νέο σας μωρό.


Αναζητώντας υποστήριξη 
 

Χάνα: Μόλις είστε στο σπίτι, εάν δυσκολεύεστε με το τάισμα ή απλώς έχετε ερωτήσεις, μη διστάσετε να καλέσετε έναν σύμβουλο γαλουχίας, καθώς είναι οι επαγγελματίες με την περισσότερη εκπαίδευση στον θηλασμό. Τόσες πολλές γυναίκες με τις οποίες συνεργάζομαι θα επικοινωνήσουν μαζί μου όταν το μωρό γίνει 6 ή 8 εβδομάδων όταν δυσκολεύονται, και μπορεί να είναι ένα απλό ζήτημα που θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε πολύ νωρίτερα αν ζητούσαν βοήθεια. Θεωρώ ότι όταν το τάισμα πηγαίνει καλά, άλλα πράγματα τείνουν να πάνε λίγο καλύτερα, αλλά όταν το τάισμα δεν πάει καλά, όλα τα άλλα ξεφεύγουν.

Κανένας σύμβουλος γαλουχίας δεν θα πειράξει ποτέ εάν επικοινωνήσετε μαζί μας για να ελέγξετε ότι τα πράγματα πάνε καλά και είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μικρές συμβουλές που θα κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα για εσάς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμβουλή της Hannah Willsmore μεταγράφηκε από τη συνεδρίασή της στο Tell Me Baby Live.  

12 συμβουλές και κόλπα για το θηλασμό

1. Δείτε την πραγματική συμφωνία. Μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να θηλάζει.

2. Ρυθμίστε τον «σταθμό σίτισης» σας με μια άνετη καρέκλα, ένα μαξιλάρι θηλασμού, ένα βοηθητικό τραπέζι για νερό, σνακ, πανιά για ρέψιμο, το τηλέφωνό σας, ένα βιβλίο κ.λπ. – θα περάσετε πολύ χρόνο εδώ, γι' αυτό κάντε το δικό σας .

3. Λάβετε βοήθεια νωρίτερα παρά αργότερα, εάν το μωρό σας δεν παίρνει βάρος, το τάισμα πονάει, οι θηλές σας είναι ραγισμένες και δεν αναρρώνουν ή το ένστικτο του εντέρου σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά – καλέστε έναν σύμβουλο γαλουχίας νωρίτερα παρά αργότερα.

4. Ενεργοποιήστε τον σύντροφό σας. Όταν συναντάτε έναν σύμβουλο γαλουχίας, ζητήστε από τον σύντροφό σας να έρθει και αυτός, αν είναι δυνατόν, για να βοηθήσει στην επεξεργασία πληροφοριών και να θυμηθεί τις συμβουλές όταν μπορεί να στερηθείτε τον ύπνο σας πολύ για να τις θυμάστε μόνοι σας!

5. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα μωρά θηλάζουν καλύτερα όταν τα πόδια τους είναι ασφαλισμένα και σφιγμένα σε κάτι, είτε αυτό είναι το σώμα σας, το μπράτσο της καρέκλας σας ή ένα μαξιλάρι ταΐσματος – βάλτε το, ποτέ δεν ξέρετε!

6. Για να αποκτήσετε ένα υπέροχο μάνδαλο, στρέψτε τη θηλή σας προς τη μύτη του μωρού, ώστε το μωρό να πρέπει να σηκώσει το κεφάλι του και να ανοίξει διάπλατα για να πάρει ένα βαθύ μάνδαλο.

7. Εάν το μάνδαλο αισθάνεται επώδυνο μετά τα πρώτα πιπιλίσματα, μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να το «εξαντλήσετε» Είναι εντάξει να σύρετε το δάχτυλό σας στο στόμα του μωρού για να σπάσετε το μάνδαλο, επανατοποθετήστε το μωρό και ξεκινήστε ξανά.

8. Είναι εντάξει αν το μωρό παίρνει μόνο ένα στήθος σε κάθε θηλασμό νωρίς. Αφήστε το μωρό στο πρώτο στήθος μέχρι να ξεκολλήσει μόνο του και μετά προσφέρετε το δεύτερο στήθος. Μερικά μωρά θα παίρνουν πάντα και τα δύο, άλλα μπορεί να παίρνουν μόνο ένα σε κάθε τάισμα.

9. Ένα σκαμνί θηλασμού βοηθά ορισμένες μητέρες να μπουν σε μια πιο άνετη θέση σίτισης, γι' αυτό δοκιμάστε το εάν δυσκολεύεστε να βρείτε μια θέση που λειτουργεί καλά και για τις δύο σας.

10. Βοηθάει να είσαι ξύπνιος. Εάν το μωρό σας αποκοιμιέται στο στήθος σας, γαργαλήστε το κάτω μέρος των ποδιών του/της για να το κρατήσετε ξύπνιο και να τρέφεται.

11. Μην προσηλώνεστε στους αριθμούς. Εάν το μωρό σας τρέφεται καλά, χαρούμενο, υγιές, ανταποκρίνεται σε ορόσημα και μεγαλώνει όσον αφορά το μήκος και την περίμετρο του κεφαλιού, η σταθερή αύξηση βάρους δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Ρωτήστε τη νοσοκόμα ή το γιατρό σας από την πρώιμη παιδική ηλικία πριν ασχοληθείτε με τη ζυγαριά.

12. Μια εφαρμογή παρακολούθησης θηλασμού μπορεί να είναι ένας εύχρηστος τρόπος για να παρακολουθείτε τη σίτιση (και με ποιο στήθος να ξεκινήσετε), ειδικά αυτές τις πρώτες εβδομάδες της νέας ομίχλης του εγκεφάλου του μωρού.


    Αποποίηση ευθυνών: 
    Λάβετε υπόψη ότι το περιεχόμενο του ιστολογίου του Modibodi έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτικούς ή/και ψυχαγωγικούς σκοπούς, δεν αποτελεί επίσημη ιατρική συμβουλή ή συμβουλή υγειονομικής περίθαλψης. Μην βασίζεστε σε αυτές τις πληροφορίες ως υποκατάστατο των επαγγελματικών ιατρικών συμβουλών και συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας.