Maiysha Moin

Νέος χρόνος, νέος βιώσιμος εσύ. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν, αλλά όταν πρόκειται για αλλαγή του κόσμου, είναι μια υπόσχεση που αξίζει να τηρηθεί! Φέτος, οι δεσμεύσεις μας να είμαστε ακόμα πιο βιώσιμοι και να σας βοηθήσουμε να είστε βιώσιμοι, είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας.

Αυτόν τον Ιανουάριο θα παρουσιάσουμε ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που μας εμπνέουν να κάνουμε καλύτερα και να μάθουμε για τα ταξίδια τους για έναν καλύτερο πλανήτη.

Η Maiysha Moin είναι φοιτήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Monash και πρώην διοργανώτρια και MC για την ομάδα Melbourne School Strike 4 Climate. Η συμμετοχή της στο περιβαλλοντικό κίνημα καταγράφεται στη νέα σειρά που ονομάζεται Νεολαία σε απεργία. Η Maiysha συνεχίζει την υπεράσπιση της σε άλλους τομείς του ακτιβισμού, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των δικαιωμάτων των γυναικών και της κοινωνικής ανισότητας.

Ποιος/τι σας ενέπνευσε να επικεντρωθείτε στο περιβάλλον; 

Το έντονο ενδιαφέρον μου για τον περιβαλλοντισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη εμπνεύστηκε από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μου σε θέματα όπως η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η απώλεια οικοτόπων ουρακοτάγκων λόγω της παραγωγής φοινικέλαιου. Η πιο ζωντανή μου ανάμνηση είναι κατά τη διάρκεια του μαθήματος της επιστήμης, όταν αποδομήσαμε ένα μπισκότο choc chip, αφαιρώντας τη σοκολάτα που αντιπροσώπευε τον άνθρακα και προσπαθήσαμε να συναρμολογήσουμε ξανά το μπισκότο από τα ψίχουλά του. Ήταν ένα μάθημα βαθιάς επιρροής: η καταστροφή του περιβάλλοντος μας δεν μπορεί ποτέ να αποκατασταθεί πλήρως στην αρχική της μορφή. Επιπλέον, με το πολιτιστικό μου υπόβαθρο ως Αυστραλο-Βεγγαλή γυναίκα, έχω παρατηρήσει το σημαντικό ζήτημα της ρύπανσης κατά τις επισκέψεις μου στο Μπαγκλαντές και τον αντίκτυπό της στην ευρύτερη οικογένειά μου και σε εκείνες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Αυτές οι πρώιμες εμπειρίες με έκαναν να συνειδητοποιήσω την εγγύτητα των περιβαλλοντικών ζητημάτων με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ήσασταν μια βιώσιμη οικογένεια μεγαλώνοντας;

Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, η οικογένειά μου δεν ήταν ιδιαίτερα βιώσιμη όσο μεγάλωνα. Επιδιώξαμε βιώσιμες προσπάθειες όπως η κομποστοποίηση, η χρήση φυσικών προϊόντων καθαρισμού και η βίγκαν, αλλά δυστυχώς βρήκαμε αυτές τις πρακτικές ασυμβίβαστες με τον τρόπο ζωής μας. Αντίθετα, η οικογένειά μου απολάμβανε συνεχώς την καλλιέργεια λαχανικών και βοτάνων στον κήπο μας και την επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμη και πριν από την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στη Βικτώρια, η οικογένειά μου φύλαγε όλες τις πλαστικές σακούλες μας σε ένα κουτί και τις ξαναχρησιμοποιούσε ξανά και ξανά έως ότου οι φτωχές σακούλες δεν είχαν τίποτα να δώσουν. Αν και οι βιώσιμες πρακτικές είναι σημαντικές, πιστεύω επίσης ακράδαντα στην επένδυση σε πιο αποδοτικές συσκευές σε όλο το σπίτι, από λευκά είδη μέχρι χαρακτηριστικά μπάνιου που προσπαθεί η οικογένειά μου να δημιουργήσει το πιο ενεργειακά αποδοτικό σπίτι όσο το δυνατόν οικονομικά.

Ποιες μεγάλες/μικρές αλλαγές έχετε κάνει για να είστε πιο βιώσιμοι στη ζωή σας;

Γίνοντας ενήλικας, έχω αναπτύξει ένα πάθος για τη διασταύρωση του περιβαλλοντισμού και των προσωπικών οικονομικών. Μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές μου περιλαμβάνουν τη μεταφορά της τράπεζάς μου στην Bank Australia, η οποία είναι πιο ορθή ηθικά, και το άνοιγμα του super μου με το ταμείο Socially Aware της Australian Super. Γνωρίζοντας ότι τα χρήματα και οι επενδύσεις μου συνηγορούν για ένα δικαιότερο και πιο βιώσιμο μέλλον με ενθαρρύνει να νιώσω μέρος της οικονομικής λύσης για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Μερικές μικρές αλλαγές στη ζωή μου περιλαμβάνουν επίσης την εναλλαγή αντικειμένων μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, από κύπελλα αποθήκευσης έως μαχαιροπίρουνα και τη μετάβαση από τη γρήγορη μόδα σε κλασικά κομμάτια που μπορώ να φοράω για χρόνια.

Το περιβάλλον ήταν πάντα μεγάλο μέρος της ζωής σας;

Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια βαθιά και περίπλοκη σχέση με το φυσικό περιβάλλον γύρω μας – από την απλή αναπνοή, τον αθλητισμό, την πολιτιστική σύνδεση, την ποίηση. Η αγάπη των γονιών μου για την κηπουρική και την επίσκεψη στη βικτοριανή χώρα έχει σίγουρα διαμορφώσει τον θαυμασμό μου για το φυσικό τοπίο από νεαρή ηλικία. Τα τελευταία χρόνια, η ρομαντική και ποιμαντική ποίηση, ειδικά του Αυστραλού ποιητή John Kinsella, με ενθάρρυνε να ασκήσω μια πνευματική και δημιουργική σχέση με το περιβάλλον.

Ποιες συμβουλές μπορείτε να δώσετε στην κοινότητά σας για να βοηθήσετε να γίνουν αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή;

Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι μεμονωμένες βιώσιμες ενέργειες είναι η λύση σε περιβαλλοντικά ζητήματα έχει διαιωνιστεί επικίνδυνα μέσω της κοινότητάς μας. Πρέπει να μετατοπίσουμε αυτή την εστίαση μακριά από τις μεμονωμένες ενέργειες σε ευρύτερες οικονομικές αλλαγές μεταξύ των τραπεζών, των υπερταμείων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Επιστρέφοντας στο ενδιαφέρον μου για τη σχέση μεταξύ περιβαλλοντισμού και χρηματοδότησης, μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτήν την αλλαγή ψηφίζοντας με τα χρήματά μας – ερευνήστε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας και κινούν τα χρήματά σας. Επιπλέον, από τη σκοπιά των εργαζομένων, σκεφτείτε πώς ο χώρος εργασίας σας μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση από κουπόνια για χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, έως τροποποίηση της εταιρικής σας συμφωνίας σχετικά με την εργασία σε συνθήκες επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής, όπως η ζέστη 35 βαθμών.  

Θα σκεφτόσασταν να συνεργαστείτε ή να αγοράσετε από επωνυμίες που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας; Είναι αυτό σημαντικό για εσάς;

Τόσο η εργασία όσο και η αγορά προσφέρουν την ευκαιρία να δημιουργήσετε μόνιμες αλλαγές. Θα σκεφτόμουν πράγματι να δουλέψω για μια εταιρεία που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μου, επειδή πιστεύω ότι θα μπορούσα να συνεργαστώ με άλλα μέλη της ομάδας ή/και οργανισμούς για να δημιουργήσω θετική αλλαγή εκ των έσω. Ωστόσο, διστάζω να αγοράσω από ανήθικες μάρκες, εκτός και αν είναι απαραίτητο, γιατί τα χρήματά μου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ψήφος υπέρ. Δηλαδή, προτιμώ να ψηφίσω για μια επωνυμία που υποστηρίζει τις αξίες μου, αντί να συμβάλλω στα υπάρχοντα προβλήματα. Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι η αγορά βιώσιμων αγαθών μπορεί να μην είναι προσιτή, ειδικά για φοιτητές, αλλά η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε μεγάλες μάρκες με χαμηλότερο περιβαλλοντικό ή ηθικό αντίκτυπο ή αγοράζοντας μεταχειρισμένα.